encianlogo

Kapcsolat

1145 Budapest, Erzsébet királyné u. 30/b.
Telefon: 36(1)783 64 68
E-mail: atepatikad@upcmail.hu

Nyitva tartás

Hétfőtől péntekig: 8.00 - 20.00
Szombat-vasárnap: 8.00 - 13.00

biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

Patikainfo

Házhozszállítás

 

hazhozszallitas

Gyógyszerészi Gondozás

 

gyogygond3

Homeopátia-info

Homeopátia-Info
megujulas

joghurt

Vény nélküli kapható probiotikus gyógyszerek (hazánkban egyedül a Normaflore) - más néven OTC (=nem vényköteles gyógyszer) probiotikumok.

Ezek a készítmények mind gyógyszerészeti minőségűek, azaz: előállításukat, hatásosságukat és biztonságosságukat gyógyszerészeti hatóság ellenőrzi, illetve a készítmény hatásosságát és biztonságosságát humán klinikai vizsgálatok bizonyítják.


Táplálék-kiegészítők - más néven probiotikus étrend-kiegészítők

  • ezek a készítmények már nem gyógyszerészeti minőségűek, azaz: előállításukat és biztonságosságukat az élelmiszer-hatóság ellenőrzi
  • csak kis hányaduk esetében végeznek valamiféle humán klinikai vizsgálatot, így hatásosságuk és biztonságosságuk nem minden esetben bizonyított (a dobozon jelzett hatásosság sokszor nem az adott készítménnyel történt vizsgálatból származik: így nem garantált, hogy az eltérő baktériumszám és alkalmazási mód ellenére a készítmény ugyanazt a hatást váltja ki, és ugyanolyan biztonságos)
  • általában alacsonyabb baktériumszámot tartalmaznak

Probiotikumot tartalmazó ételek - más néven probiotikus joghurtok

  • a bennük lévő probiotikum mennyisége nem állandó és általában alacsony
  • az egészséges táplálkozás részei, rendszeres, hosszabb ideig tartó napi használatuk segíti az egészség és a jólét megőrzését, de általában nem alkalmasak a bélflóra egyensúlyának hatékony és gyors helyreállítására.


Azonban a probiotikumok nem csak használatukban, de a bennük lévő mikroorganizmusok tekintetében is eltérnek egymástól. A táplálék-kiegészítők és a probiotikus ételek mindegyike Lactobacillusok és/vagy Bifidobacteriumok tejtermékekben előforduló törzseit tartalmazzák, míg a gyógyszerek általában speciális probiotikus törzseket (például Bacillus clausii baktériumot) tartalmaznak.

A betegségek alkalmával ezért fontos tisztában lennünk a probiotikumok sokszínűségével. Komolyabb esetekben már nem elégséges a joghurt vagy a kefir, hanem csak a vény nélkül kapható probiotikumok nyújthatnak megfelelő védelmet számunkra. A táplálék-kiegészítők, illetve a probiotikus ételek pedig a mindennapi életünket tehetik könnyebbé.

Forrás: sanofi-aventis