encianlogo

Kapcsolat

1145 Budapest, Erzsébet királyné u. 30/b.
Telefon: 36(1)783 64 68
E-mail: atepatikad@upcmail.hu

Nyitva tartás

Hétfőtől péntekig: 8.00 - 20.00
Szombat-vasárnap: 8.00 - 13.00

biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

Patikainfo

Házhozszállítás

 

hazhozszallitas

Gyógyszerészi Gondozás

 

gyogygond3

Homeopátia-info

Homeopátia-Info
megujulas

szem_440 éves kor felett önnek is lehet, anélkül, hogy tudna róla

Mi az a makuladegeneráció?

A makuladegeneráció (MD) az életkor előrehaladtával jelentkező szemészeti megbetegedés. Gyakran életkorfüggő vagy időskori makuladegenerációnak is nevezik.
A kórkép a 65 év feletti lakosság mintegy 25%-át érinti. A fejlett országokban a látásromlást okozó késői stádium az 50 év felettiek vakságának vezető oka.

A betegség a szem maculának (sárgafolt) nevezett részét támadja meg. Ez a látóhártya (retina) központi része, a szemgolyó hátsó felén elhelyezkedő fényérzékeny szövet. A látóhártyán képződnek le a külvilág tárgyai, majd a keletkezett impulzusokat a látóideg továbbítja az agy felé. A macula területe szolgáltatja a centrális látást, amelynek révén érzékeljük környezetünk finom részleteit, felismerjük az arcokat, olvasunk vagy épp a TV-t nézzük. A macula károsodását kifejezett látásromlás követi. A makuladegeneráció korai szakaszában tipikus a látóhártya mögötti kis göbök megjelenése. Ezek az ún. drusenek kis, kerek elváltozások, nem okoznak jelentősebb változást a látásban. A legtöbb embernél a drusenek sosem okoznak súlyos látásromlást.
Bizonyos esetekben azonban előfordulhatnak olyan változások, amelyek a makuladegeneráció késői szakaszához vezetnek, amelyet rendszerint már látásromlás kísér. A panaszok többnyire csak az egyik szemen jelentkeznek. Mivel az egészséges szem kompenzálja a beteg szem okozta látásromlást, a makuladegeneráció kezdetben észrevétlen maradhat. Bizonyos esetekben a betegség a másik szemen is jelentkezik.

A makuladegeneráció két formája

A makuladegeneráció késői szakaszának két formája ismeretes: a "száraz" és a "nedves" típus.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Forrás: Retina.hu